Herontwikkeling De Snor, Bergeijk

Wonen in hartje Bergeijk, dat zit wel snor

Daar waar voorheen 32 jaar lang vele dorpsgenoten samen kwamen in café-zaal De Snor, heeft zich een nieuwbouwproject van SchipVast ontpopt, naar een ontwerp van Keeris Architecten. Het project is gelegen op een perceel van zo’n 2250 m² en bestaat uit een appartementengebouw met 18 woningen. Het achterterrein is ingericht als niet-openbare parkeervoorziening met 44 buitenparkeerplaatsen en ook de bergingen behorende bij de appartementen zijn daar gesitueerd.

Het bouwtraject
In het voortraject is uitvoerig gesproken over de behoefte aan huurwoningen in de gemeente Bergeijk en hoe SchipVast hieraan een bijdrage kon leveren. Toen café-zaal De Snor te koop kwam, bleek al snel dat deze plek uitermate geschikt was om een welkome aanvulling op zowel volkshuisvestelijk als stedenbouwkundig gebied te bewerkstelligen. Op 5 april 2017 heeft het college van B&W een positief principebesluit genomen. Middels een bestemmingsplanprocedure zijn de kaders voor het project geschept. Op 14 december 2017 presenteerde Nick Tops de plannen voor de herontwikkeling van café-zaal De Snor Bergeijk aan de omwonenden. Zo'n 50 buurtbewoners maakten gebruik van de uitnodiging om naar het plan te komen luisteren bij Tante Thee. Ook de gemeente was vertegenwoordigd. Het was een gemoedelijke avond en het plan werd positief ontvangen. Na het doorlopen van de bestemmingsplanprocedure en de daaropvolgende vergunningprocedure is in september 2018 de bouwvergunning verleend door de gemeente Bergeijk, wat de deur opende voor realisatie van het plan. In de zomer van 2019 startte Borrenbergs Bouwbedrijf uit Luyksgestel in opdracht van SchipVast met de werkzaamheden. Coppens Bouwmanagement uit Eersel begeleidde de bouw.

De woningen
De 18 appartementen variëren in grootte van 68 m² tot 103 m² (inclusief buitenruimte). Iedere woning beschikt over een inkom, een woonkamer met open keuken, één slaapkamer, een badkamer met wastafel en inloopdouche, een wasruimte-/berging, een bezoekerstoilet en buitenruimte. Afhankelijk van het type appartement heeft de bewoner ofwel een loggia ofwel een buitenterras. Ook zijn er appartementen met een tweede toilet in de badkamer.

Voor jong en oud
De ontwikkeling biedt ruimte aan iedereen die behoefte heeft aan een betaalbaar huurappartement in de vrije huursector. Er zijn twee groepen waar de behoefte aan dergelijke woningen meer evident is. Ten eerste is er een grote groep starters die op zichzelf wil gaan wonen, maar een te hoog inkomen heeft om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning bij woningcorporaties en die niet in aanmerking komen voor een hypotheek ten behoeve van een koopwoning in verband met de strenge financieringsnormen van banken. Deze doelgroep valt tussen wal en schip. Ten tweede worden we steeds ouder en stijgt de behoefte aan woningen voor senioren. In het gebouw zijn, waar mogelijk, maatregelen getroffen die bijdragen aan een betere geschiktheid voor mensen op respectabele leeftijd. Zo is het gebouw voorzien van een lift, zijn de gangen extra breed en zijn de badkamers van 15 van de 18 appartementen wat ruimer zodat zij beschikken over een tweede toilet. Steeds vaker wensen senioren een gelijkvloerse woning, die kleiner is dan een reguliere woning en die minder huishoudelijk werk vergt. Een appartement is in dat geval een geschikt type woning. Ook is het prettig voor de ouderen dat dit project op loopafstand van de centrumvoorzieningen ligt.

Oplevering
Op 18 september 2020 ontvingen de trotse bewoners de sleutel van hun nieuwe woning. Het gebouw zou op 16 oktober 2020 in het bijzijn van onder meer wethouder Kuijken worden geopend, maar helaas kon dit niet doorgaan in verband met de landelijke maatregelen als gevolg van de Corona-pandemie. Om de mijlpaal niet zomaar voorbij te laten is door de bewoners vanaf hun balkon getoost op de oplevering! Het Eindhovens Dagblad schreef er een artikel over.

Geïnteresseerd in een van de woningen? Klik dan hier!


Café-zaal De Snor, vóór de herontwikkeling.


Impressie voorzijde van het perceel.


Impressie achterzijde van het perceel.


Impressie tijdens de bouw.

Comments are closed.